Kuidas aidata kassi, kellel on valulik põie sündroom?


None

Kuidas aidata kassi, kellel on valulik põie sündroom?

Ravi olemus sõltub kusepõiepõletiku raskusest ja kas esineb kaasuv uriini väljutamise takistus või mitte. Eespool kirjeldatud sümptomite esinemisel peab kindlasti pöörduma loomaarsti vastuvõttu, kes olenevalt uuringu tulemustest määrab sobivaima raviskeemi.

Idiopaatilise kusepõiepõletiku ravivõimalused on üpris piiratud ja siiani ei ole leitud ühtki 100% hästi toimivat ravimit. Kuna tegemist on ebanormaalse stressireaktsiooniga ja väga tundlike kassidega, siis kõige olulisem ravi komponent on stressi alandamine ja vältimine.

Toidulisandid ja ravi on samuti suunatud stressireaktsiooni alandamisele ja põieepiteeli tugevdamisele.

Ägeda ja valuliku episoodi korral kasutatakse tavaliselt lühiajaliselt valuvaigisteid, sest igasugune valureaktsioon põhjustab stressi süvenemist. Valuvaigisti ja valuravi pikkuse määrab loomaarst igale patsiendile individuaalselt.

Idiopaatilise kusepõiepõletiku pikaajaliseks leevendamiseks on kasutatud põieseina katvaid ja seeläbi põieseina ärritust vähendavaid glükoosaminoglükaani (GAG) sisaldavaid toidulisandeid.

Ärevust leevendava toimega toidulisanditel, L-teaniinil (Feluro), alfa-kasosepiinil (Zylkene) ja L-trüptofaanil (Furinaid PLUS) on tõestatud nende rahustav efekt.

L-teaniin on rohelise tee lehtedes sisalduv aminohape, millel on tuvastatud lõõgastav toime nii inimestel kui ka koertel ja kassidel.

Alfa-kasosepiin on lehmapiimast eraldatud peptiid, mis seondub GABA-retseptoritega kutsudes esile bensodiasepiinidega sarnase toime. Erinevalt viimastest, puuduvad alfa-kasosepiinil bensodiasepiinidele omased kõrvaltoimed nagu näiteks uimasus.

L-trüptofaan on asendamatu aminohape, mis on melatoniini ja serotoniini sünteesi lähteaineks. Need omakorda reguleerivad tuju, käitumist ning vastuvõtlikust stressile. L-teaniin, alfa-kasosepiin ja L-trüptofaan on saadaval toidulisandina (Feluro, Zylkene, Furinaid PLUS) ning neid on lisatud ka eritoitudesse (nt. Urology WIB)

03_CROQUETTES.jpgUrology WIB - stressi alandava toimega toit

 Negatiivsete tunnete ja stressi ennetamiseks ning leevendamiseks kasutatakse kassi feromoonide sünteetilisi analooge. Feromoon F3 on heaolu signaali saatev bioaktiivne aine, millega kassid märgistavad näo ja lõuaga nühkides tuttavaid esemeid, inimesi ja loomi. Rahustava toimega F4 feromooni eritab emakass imetamise ajal ja sel on konfliktset käitumist vähendav toime. Mõlema feromooni analoogid on difuuseri ja pihustina lihtsasti kasutatavad. (Zenifel, Feliway Classic, Feliway Friends, Feliway Optimum)

Väga raskete juhtumite korral, kui teised ravivõtted ei aita, võib olla näidustatud antidepressantide kasutamine. Tritsükliliste antidepressatide pikaajaline kasutamine võib vähendada küll idiopaatilise tsüstiidi kliinilisi tunnuseid, kuid põhjustab ülekaalulisuse ja käitumismuutuste teket. Antidepressantide kasutamise vajalikkust hindab loomaarst igal patsiendil individuaalselt.

Parim viis stressi leevendamiseks on luua kassile loomupärane keskkond. Kuigi esmapilgul võib tunduda, et kõik on nii nagu peab ja kass ei tohiks küll stressis olla, siis süvenedes kasside salapärasesse sisemaailma, võite leida nii mõndagi, mis vajab muutmist.

 

Järgmises jätkuloos räägime täpsemalt MEMO-st ehk mitmekülgsest keskkonna rikastamisest...